THOR

THOR, a legnépszerűbb isten, ODIN és JÖRD, a Föld fia, a mennydörgés, a vihar és a vegetáció istene, akinek fő feladata az emberek védelme az óriások ellen. Kecskék vonta szekéren jár, és csodás tárgyak tették félelmetes harcossá: egy öv, mely megkétszerezte az erejét, egy pár vaskesztyű és híres kalapácsa, a Mjölnir, amely villámokat szórt, ha gazdája eldobta, és visszatért, mint a bumeráng. A kalapácsot természetesen a törpék készítették.

THOR ODINnal ellentétben nem volt rosszakaratú, sem túl okos, ezért gyakran volt apja tréfáinak céltáblája. De jóindulattal viseltetett az emberek, főleg a parasztok iránt, gondoskodott a gabonáról, a háziállatokról, az esőről és az asszonyok termékenységéről. Ő nem a harcosok, hanem a fegyvert viselő parasztok istene volt. Lobbanékony volt, de jóságos, akit gyakran lépre csaltak, ezért sokszor rászorult LOKI segítségére.

Népszerűségét jelzi, hogy képét sokszor megörökítették a skandináv mesterek, a nevéből képzett férfinevek pedig rendkívül gyakoriak voltak. Brémai Ádám leírásából tudjuk, hogy az uppsalai templomban három óriási istenszobor állt: ODINé, FREYé és középen, a főhelyen THORé.

Mikor THOR isten kalapácsát ellopta egy TRYM nevű óriás, nem akarta visszaadni, csak FREYA istennő kezéért, THOR menyasszonynak öltözve elment az óriáshoz. Robosztus külsejének és szakállának ellenére nem vette észre, így visszaszerezhette a jogos tulajdonát.

Egyéb nevei:
DONAR (német)

Az angol nyelvben a Thursday (Csütörtök) az ő nevéből ered: Thor's Day módosult alakja, valamint a német Donnerstag (Donars Tag).

Nincsenek megjegyzések: