Fekete Kutya

A fekete kutya kísérteties lény elsősorban a Brit-szigetek hagyományaiban. A fekete kutyák lényegében egy éjjeli szellemek. Termetre általában akkorák, mint a fekete labradorok vagy német juhászok, bundájuk szinte kivétel nélkül fekete, néha bozontos, csapzott. Félreismerhetetlen, kénes bűzt árasztanak, és vörös szemük úgy ég, mint a tűz. Szilárd testnek látszanak, de kedvük szerint képesek eltűnni, néha lángok és robbanás kíséretében. Ha valaki megérinti ezeket a fekete fenevadakat, többnyire hamarosan meghal. Egyes vidékeken már megpillantásukat is a közeli pusztulás előjelének tartják.
Másrészt több beszámoló is született olyan esetekről, amikor a fekete kutya céltudatosan szegődik magányos nők kísérőjéül, ha sötét elhagyatott ösvényen gyalogolnak, és csak akkor tűnik el,amikor védencük jól megvilágított helyre jut.
A fekete kutyák érdekes módon csak néhány, nagyon pontosan behatárolható helyen jelennek meg-bizonyos vidéki gyalogutakon, templomkertekben, folyóparton-, bejárt területüket, úgy tűnik, sohasem hagyják el. Ezek a területek gyakran összefüggésben állnak ősi építményekkel, feltételezett ley-vonalakkal, a földenergia csatornáival.Gyakran kapcsolják őket elektromos viharokhoz, útkereszteződésekhez, kivégzések helyeihez és ősi ösvényekhez is.

Sok helyi változat létezik:
BLACK SHUCK (Észak-Anglia),
GYTRASH, TRASH, STRIKER, SHRIKER (Üvöltő - Lancashire),
MUCKLE BLACK TYE (Skócia),
GURT DOG (Somerset),
MAUTHE DOG (Man sziget),
GWYLLGI (A Sötétség Kutyája - Wales),
BARGHEST (Yorkshire)

A welsh változat a tengerparti területekre korlátozódik, és a Norfolk partnál állítólag kétéltű, éjjel ön ki a tengerből és kihalt utakon kóborol.

A fekete kutyák eredetét nehéz megállapítani. Lehetetlen kideríteni, hogy kelta vagy germán motívumok a brit kultúrában. Az összes európai mitológiában a fekete kutyák a halállal vannak kapcsolatba hozva. Erre példák CWN ANNWN, GARM és CERBERUS, mind valmilyen módon az alvilág őrei. This association seems to be due to the scavenging habits of dogs. It is possible that the black dog is a survival of these beliefs.

A fekete kutyák többnyire rosszindulatúak, néhányat közvetlenül ártalmasnak tartanak. A legtöbb a halál előjele, vagy valamilyen módon az Ördöggel hozzák összefüggésbe. Néhány (mint például a GURT DOG Somersetben és a Hanging Hills-i Fekete Kutya néha jószándékúan is viselkedik.

Nincsenek megjegyzések: