Mumus

A mumus gyakran gyermekeket ijesztgető láthatatlan, rosszindulatú szellemlény. Legtöbbször a sötétséggel hozzák összefüggésbe, de magáról az alakjáról nincs leírás, a hiedelem szerint akár házról házra teljesen megváltozhat. Sok esetben nincs is konkrét külseje a gyermekek számára, csak a rettegés amorf megtestesüléseként jelenik meg.
A mumust metaforaként használhatják olyan személyekre vagy tárgyakra, akiktől/amelyektől valaki irracionálisan fél. Szülők gyakran mondogatják csintalakodó gyermekeiknek, hogy elviszi őket a mumus, hogy ezzel ösztönözzék arra őket, hogy jól viselkedjenek. A mumus legendája valószínűleg Skóciából ered.

A mumusokról szóló mesék területenként változnak. Néhány helyen a mumus hímnemű, máshol nőnemű. Az USA néhány középnyugati államában úgy tartják, a mumus kaparja az ablakot, más területeken az ágy alatt vagy a szekrényben bújik el, és gyerkeket eszik mikor azok aludni mennek éjjel. Úgy tartják, hogy a szemölcsöket személyekké tudja változtatni a mumus. A mumusok állítólag vagy egy konkrét rossz szokásért büntetnek– például a gyerkekeket akik szopják a hüvelykujjukat – vagy az általános neveletlenséget.

Írországban a tündérek egyik fajtájának tekintik a mumusokat, akik a mocsárban élnek, és gyerekeket rabolnak egy évre és egy napra, és addig játszhatnak velük.

A Harry Potter történetekben a mumus egy olyan lény ami azt az alakot veszi fel amitől a vele találkozó legjobban fél. A varázslat ellene Commikulus, közben arra kell gondolni, hogy mi tehetné viccessé a mumust és a varázslat kényszeríti ennek megjelenítésére. A mumust a nevetés üldözi el. Ha egyszerre többen veszik körbe összezavarodik és akkor a legkönnyebb elpusztítani.

Nincsenek megjegyzések: