Piskie

A Piskie az általános neve a tündérek fajának vagy törzsének a cornish kultúrában. Külsőre ráncos arcú öregembereknek látszanak, kis termetűek és vörös hajúak. A föld színeibe öltöznek, különösen zöldbe, természetes anyagokat használva mint például a moha, a fű és a zuzmó.
Általában a piskie-k jókedélyű teremtményeknek látszanak, csínytevő természettel. Segítőkésznek és kártékonynak is mondják őket, segítik az időseket és a gyengéket, míg néha jó erőben levő utazókat tévútra visznek elhagyott mocsarakban. Sok történet szól a piskie-k által vad mocsarakba kalauzolt és reménytelenül elveszett utazókról.
A piskie-k sokban hasonlítanak a brownie-kra, akik szintén segítőkészek és egyben kártékony természetűek is.
Sokan kerülnek el ősi kegyhelyeket, kőköröket és sírdombokat, mert piskie-tanyának vélik.
Sok legenda kapcsolódik a piskie-k (és más tündérek) eredetéhez. Néhányan olyan pogányok lelkének gondolják őket, akik nem jutottak a mennyországba, mások szerint ittmaradt pogány istenek, akiket a kereszténység jövetele száműzött. A hagyomány szerint arra kárhoztattak, hogy addig zsugorodjanak, amíg el nem tűnnek.
Másik, a papok által terjesztett elmélet szerint - mellyel gyakran magyarázzák a tündérek eredetét - megkereszteletlen kisdedek lelkei.

Nincsenek megjegyzések: