Leprikón

Az ír mitológiában a leprikón (írül: leipreachán) a hímnemű tündérek egyik fajtája, akik Írország szigetén élnek. Az ír mitológia és mondavilág tündér népségének egyik osztálya, akik a többi tündérrel, a Tuatha Dé Danannal és más népekkel lakták Írországok a kelták megérkezése előtt.
Gyakran öreg ember alakját veszik fel, akik élvezik a bajkeverést. Mesterségüket illetően suszterek vagy cipészek. Állítólag nagyon gazdagok, a háborúk ideje alatt számtalan kinccsekkel teli edényt ástak el. A legenda szerint, ha valaki folyamatosan rajta tartja a szemét, nem tud elszökni, de abban a pillanatban amikor abbahagyja, a leprikón eltűnik.
A leprikónokat és az ír mitológia más termetményeit gyakran hozzák összefüggésbe a tündér-erődökkel vagy tündér-gyűrűkkel — sokszor ősi (kelta vagy pre-kelta) földművek vagy drumlinok(dombhátak) helyén.

A leprikónokról szóló történetek általában nagyon tömörek és helyi név és táj kapcsolódik hozzájuk.

A legtöbb mesében és történetben a leprikónok ártalmatlan teremtmények, akik élvezik az egyedüllétet és távoli helyeken laknak, bár megoszlik a vélemény, hogy valaha élvezték más szellemek társaságát. Habár ritkán látni őket társasági helyzetekben, a leprikónok nagyon jól beszélnek állítólag (ha valakivel szóbaállnak), és nagyon jól lehet velük társalogni.

A legelterjedtebb elképzelések szerint a leprikónok nagyon gazdagok és szeretik elrejteni az aranyukat titkos helyeken, amit kizárólag úgy lehet felfedezni, hogy valaki elfog és kivallat egy leprikónt a pénzéről.
A leprikónok állítólag beteges természetűek és csintalanok, ravasz elmével. Sok mese szól arról, hogyan járnak túl az emberek eszén.

A leprikónok külseje Írországon belül területenként és időben is változik. A 20. századig elfogadott volt, hogy a leprikónok vörös öltözékben járnak (és nem zöldben), vörös kabátjukon hét sornyi gomb van, háromszögletű kalapot, csatos térdnadrágot, bőrkötényt viselnek, ráncosak, szakállasak, és szemüveg van hegyes orrukon.

A leprikónokról alkotott modern kép majdnem változatlan: smaragd színű szalonkabátban ábrázolják, és ismeri a helyét az elrejtett kincsnek, ami általában egy edény arany.

Nincsenek megjegyzések: